<$BlogRSDUrl$>

28/10/03

Utdanningsportal 

Her er en spennende side for elever, lærere og foreldre.

Foreldremøte 

Det var kjekt å treffe foreldrene deres i kveld. Mon tro om de vil logge seg på en dag og følge med hva vi holder på med i timene. Vi får se....

23/10/03

Fildelingsrom 

Nå har jeg opprettet et rom for oss på http://www.nicenet.org. Dere får en kode av meg for å komme inn på siden. Vi får prøve ut om det er hensiktsmessig å bruke et slikt rom. Jeg ser for meg at de som er på idrettssamlinger vil ha en mulighet til å levere tekster her - uavhengig av skolens tjener. Bloggsiden vil vi beholde som kommunikasjonsside. Neste gang vi er på datarom, skal alle legge inn kommentarfunksjon i bloggen sin.

20/10/03

Buddy 

Nå er jeg spent på hva dere synes om filmen. Skriv gjerne en kommentar her og svar på undersøkelsen.

Innleveringstekster 

Tekstene deres er rettet. Dere finner et skjema med kommentarer i mappene deres. Spør hvis det er noe uklart. Jeg har brukt samme vurderingsskala som Eli, dvs. ingen tallkarakterer.

14/10/03

3 blide fjes 

Kjekt å åpne avisen en tirsdagsmorgen og bli møtt av tre kjente og blide fjes: Tove, Espen og Elise har gjort en kjempe innsats på svømmestevnet. En god grunn til å følge med på denne siden..

13/10/03

Buddy neste mandag 

Neste mandag, 20.10., skal vi på kino og se Buddy. Filmen starter kl.12.

09/10/03

sj-og kj-lyden 

Hilde har gjort en bra undersøkelse. Les intervjuene hennes:
Diskusjoner rundt sj- og kj-lyden, oppg. 6b s 60

Kj-lyden begynner å bli mer og mer byttet ut med sj-lyden. Om noen år vil antakelig de fleste bruke sj-lyden. Selv bruker jeg kj-lyden uansett sammenheng. Det virker unaturlig å bruke sj-lyden.
Nå har jeg intervjuet noen personer jeg kjenner og stilt dem disse spørsmålene om kj- og sj-lyden:

1.Bruker du sj- eller kj-lyden i din dagligtale?
2.Er det enkelte anledninger hvor du bytter om på sj- og kj-lyden, isåfall når?
3.Hvordan tror du sj- og kj-lyden vil utvikle seg i framtiden?

Min mor, 47 år:
1."Jeg bruker kj-lyden i min dagligtale. Det gjør alle jeg kjenner som er godt voksne. Da jeg var liten, ble vi korrigert av læreren hvis vi ikke brukte kj-lyden. Og før jeg begynte på skolen, var det bare de som ikke snakket "rent" ennå, som sa sj-lyden.
2.Når jeg forteller vitser og skal herme etter noen, bruker jeg noen ganger sj-lyden.
3.I framtiden tror jeg at flere og flere vil bruke sj-lyden, fordi den er lettere å si enn kj-lyden. Vi blir jo også påvirket av engelsk hvor de ikke har noen kj-lyd, bare sj-lyd, så vidt jeg vet. Kj-lyden er i grunnen ganske sjelden i verden. Jeg synes det er riktig at språket får utvikle seg, slik at det blir lettere å bruke for oss mennesker. Jeg tror det er vanskelig å stoppe bruken av nye ord og uttaler. Selv liker jeg ikke at sj-lyden skal ta over for kj-lyden."

Min søster, 19 år:
1."Jeg bruker kj-lyden i min dagligtale.
2.Jeg bruker som regel kj-lyden, men noen ganger hender det at jeg sier ord som kjempe(sjæmpe) på kødd, når jeg snakker med venner. Men det er bare noen ganger altså!
3.Faren til en venn av meg, som er språkforsker, sier at han tror det vil bli "tillatt" å si sj-lyden i framtiden. Så jeg tror vel egentlig også at flere og flere vil komme til å si sj-lyden i framtiden. Men personlig vil jeg ikke like at mine barn skal bruke sj-lyden. For meg høres det ut som feil talemåte."
Bestefar, 73 år:
1."Jeg har alltid brukt kj-lyden.
2.Når man snakker med forskjellige personer fra forskjellige steder, så bytter man naturlig litt om på dialekten. Som f.eks. snakker du med en svenske, vil du nok legge inn et svensk ord. Men sj-lyden prøver jeg ihvertfall aldri å bruke.
3.I framtiden tror jeg at det vil bli kj-lyd for det meste, slik det var før. Sj-lyden er bare en mote som kommer og går. Det er jo kj-lyden som er det rette å si."

Søskenbarn, 12 år:
1."Jeg bruker sj-lyden.
2.Når jeg snakker med voksne, f.eks. læreren min, prøver jeg å gjøre om sj-lyden til kj-lyd. Sj-lyden er den jeg bruker når jeg er sammen med kameratene mine. De fleste klassekameratene mine bruker sj-lyden. Så jeg tror vi blir litt påvirket av hverandre. Men hjemme bruker jeg sj-lyden.
3.Sj-lyden vil nok bli mer brukt i framtiden, ja."

Venninne, 16 år:

1."Jeg sier kj-lyden, og har aldri brukt noe annet.
2.Uansett anledning så bruker jeg ikke sj-lyden. Det høres rett og slett rart ut. Når jeg hører andre si det, stusser jeg litt på det. Det høres så unaturlig ut. Jeg tror spesielt gamle hører at ungdom bruker sj-lyden mer og mer. Slik blir de oppmerksomme på det og prøver å korrigere "talefeilen".
3.I framtiden tror jeg kj-lyden, som er den rette lyden, vil bli vanlig igjen."

Kamerat, 16 år:

1."For meg er det naturlig å si kj-lyden ja.
2.Det hender jo når jeg er i "gjengen" at jeg legger om litt, men det er bare på enkelte ord. Man hører jo hva andre sier og etterligner ord og uttrykk. Jeg tror at sj-lyden har blitt mer utbredt særlig de siste årene. Hjemme, til slekt og voksne sier jeg aldri noe annet enn kj-lyden.
3.Det er litt vanskelig å vite om sj-lyden eller kj-lyden vil bli mest dominerende i framtiden. Språket forandrer seg jo hele tiden. På den ene siden kan man tro at sj-lyden er bare en ungdomssleng som vil bli utryddet igjen, og da vil kj-lyden bli vanlig igjen. Men på den andre siden kan det også utvikle seg til at sj-lyden bare glir naturlig inn i språket vårt og blir der. Akkurat som at vi får inn utenlandske ord i språket vårt hele tiden. Det går jo ikke tilbake til "gammelnorsk" for hundre år siden.

Intervjuer: Hilde


08/10/03

Kinobesøk + logg fra timen 

Det blir kinobesøk på oss, sannsynligvis mandag 27.10.03.

Det har vært mye interessant lesning i bloggene deres. Etter hvert får dere oppgaver der dere skal lese, kommentere og linke til hverandres blogger. Hos Randi og Kjersti fant jeg gode observasjoner om bruken av kj-og sj-lyden. Dere kan også lese hva Miriam og Hanne synes om saken.
Det virker som om alle har kommet i mål med innleveringen - bra folkens! Men vi kan nok bli bedre i forhold til arbeidsro.

På mandag skal vi gå nøye gjennom leksen og starte gruppearbeidet som skal resultere i foredrag.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?